top of page

Over mij

foto jh.jpg

Al sinds mijn kinderjaren was er de fascinatie voor muziek.  Op mijn 15de kreeg ik van iemand een bouwplannetje van een vlier. Hij sprak de gevleugelde woorden: "Hier, jij volgt houtbewerking dus jij kan dat zeker maken..."

Dit is waar het het allemaal mee begon...

De nyckelharpa leerde ik kennen in Zweden tijdens een bezoek aan het Rättvik Folk Festival in de jaren negentig.  Ik zag het instrument daar voor het eerst in de handen van Olov Johansson tijdens een optreden met zijn groep Väsen.  Sindsdien heeft het instrument mij niet meer losgelaten.

In 2006 bouwde ik mijn eerste nyckelharpa.  De opleiding vioolbouw die ik volgde kwam hierbij goed van pas.  Hoewel er nog veel andere technieken komen bij kijken natuurlijk...

Naast het bouwen ben ik ook nog actief als afdelingshoofd van de Internationale Lutherie School Antwerpen (ILSA).  Het voorrecht om te mogen samenwerken met een internationaal gewaardeerd leerkrachtenteam is ook steeds een verrijking geweest in het opdoen van kennis en ervaring!

 

Filosofie

Tijdens het bouwen is het van groot belang om de fysica van het instrument goed te begrijpen.  Alleen zo kan je op zoek gaan naar de perfecte balans tussen het hout en de klank die je wil nastreven.   Daarom werk ik steeds met hout van de juiste kwaliteit en ga op zoek naar de beste snaren voor elk individueel instrument. 

Ik hecht ook veel belang aan het nodige overleg met de klant.  De individuele wensen worden besproken en afgewogen om tot een instrument te komen dat voldoet aan jouw comfort.  Naast uitzicht en klankkleur is ook ergonomie zeer persoonlijk en belangrijk voor jouw speelplezier.  

bottom of page